Geur is in mijn beleving de sterkste en snelste opwekker van herinneringen.

Niets brengt je zo snel terug in de tijd als een geur die je aan vroeger doet denken; vers brood, wasmiddel of een vleugje ouderwetse tuinrozen-geur.

Als bloemist is dat vaak een extra bonus bij ons werk.  Ik hoor vaak dat het zo lekker ruikt in mijn atelier als mensen hun bloemen op komen halen. Gelukkig wordt er tegenwoordig ook juist meer gekweekt op geur in plaats van alleen maar op kleur en vorm. Zelf kan ik nog altijd heel blij worden van de geur van seringen en brem, maar ook van gewoon eucalyptusblad.

Maar soms is het ook een handicap. Want er zijn prachtige bloemen die je maar zelden kunt gebruiken; juist vanwege hun geur. Wat bij lelies of hyacinth begint als een bescheiden vleugje kan met de dagen uitgroeien tot een doordringende geur die een hele kamer vult.

En de gele fritillaria die ik kocht omdat ik ze zo mooi vond bezorgde bij de groothandel al mensen hoofdpijn, nota bene in een hele grote koelcel!

Toch stonden ze hier volop te pronken, weliswaar op de buitentafel voor het raam, en genoot ik er met volle teugen van.

Of iets lekker ruikt of juist als stank wordt ervaren is voor veel mensen verschillend. Als bloemist kun je hierin toegevoegde waarde hebben door goed te adviseren en je klanten te kennen