[:nl]
Geur is in mijn beleving de sterkste en snelste opwekker van herinneringen.
Niets brengt je zo snel terug in de tijd als een geur die je aan vroeger doet denken; vers brood, wasmiddel of een vleugje ouderwetse tuinrozen-geur.
Als bloemist is dat vaak een extra bonus bij ons werk. Ik hoor vaak dat het zo lekker ruikt in mijn atelier als mensen hun bloemen op komen halen. Gelukkig wordt er tegenwoordig ook juist meer gekweekt op geur in plaats van alleen maar op kleur en vorm. Zelf kan ik nog altijd heel blij worden van de geur van seringen en brem, maar ook van gewoon eucalyptusblad.
Maar soms is het ook een handicap. Want er zijn prachtige bloemen die je maar zelden kunt gebruiken; juist vanwege hun geur. Wat bij lelies of hyacinth begint als een bescheiden vleugje kan met de dagen uitgroeien tot een doordringende geur die een hele kamer vult.
En de gele fritillaria die ik kocht omdat ik ze zo mooi vond bezorgde bij de groothandel al mensen hoofdpijn, nota bene in een hele grote koelcel!
Toch stonden ze hier volop te pronken, weliswaar op de buitentafel voor het raam, en genoot ik er met volle teugen van.
Of iets lekker ruikt of juist als stank wordt ervaren is voor veel mensen verschillend. Als bloemist kun je hierin toegevoegde waarde hebben door goed te adviseren en je klanten te kennen
[:en]
Scent is in my opinion the strongest and fastest way to recall memories. Nothing can take you back in time as fast as a scent you remember from the older days; freshly-baked bread, a specific type of laundry detergent or a whiff of old-fashioned garden roses.
As a florist, that’s often a free bonus that comes with our work. When people come to my studio to pick up their flowers, they often tell me how great it smells. Fortunately nowadays, more flowers are grown with attention to scent instead of only for shapes and forms. I personally get really happy from the scent of lilacs and brem but a simple eucalyptus leaf never hurt nobody!
Believe it or not, scent can also act as a real handicap when working with flowers. There are the most beautiful flowers that simply can’t be processed in bouquets too often because of their strong and pervasive scent.
The yellow fritillaria for example, which I once bought because of its beauty, was already causing headaches for people at the wholesale; in a huge cold storage room!
Yet here they are, beautifully displayed, on the table outside but in front of the window for me to enjoy every day.
Interpretation of smells is obviously different for everyone but as a florist, you can be valuable by knowing your customers and give helpful and personal advise.
[:]